Epoksi Enjeksiyon

         Çatlak Enjeksiyonu – Epoksi Enjeksiyon

0.2 mm ile 2 mm arasındaki çatlakları kapatmak amacıyla epoksi enjeksiyon uygulanır.

Bir epoksi çatlak enjeksiyonu aşağıdaki şekilde yapılır:

1- Enjeksiyona başlamadan önce betonun homojenliği ultrases aleti ile ölçülür, çatlak olup olmadığı kontrol edilir.
2- Çatlakların dış kısmı açılır.
3- Çatlaklar boyunca 10-15 cm derinliğinde, yaklaşık 10 mm çapında (çatlak derinliği ve boyuna bağlı olarak değişebilir) , yeterli sayıda delik açılır.
4- Açılan deliklerin içindeki toz ve gevşek beton parçaları basınçlı hava ile temizlenir.
5- Çatlağın dış yüzü enjeksiyonun dışarı çıkmaması için pasta kıvamlı bir epoksi ile çatlak boyunca kapatılır.
6- 8 mm çaplı enjeksiyon dübelleri (çatlak derinliği ve boyuna bağlı olarak değişebilir) daha önce açılan deliklere epoksi pastası ile yapıştırılır. 
7- Pompa basıncı çatlak boyutuna ve derinliğine bağlı olduğundan enjeksiyon pompası en alt tübe bağlanarak enjeksiyona başlanır. Pompa basınç değerleri uygulama sırasında ayarlanabilir.
8- Enjeksiyon işlemi tamamlanıp bir üstteki tüpten epoksi gelmeye başladığında ilk tüpün ağzı kapatılarak aynı işlem adım adım yukarıya çıkılarak tekrarlanır.
9- Epoksi enjeksiyonun kürünü tamamlamasından sonra ultrases aletiyle tekrar kontroledilir.  Eğer bu test betonun içinde düzensizlikler olduğunu gösterirse işlem tekrarlanır.
10- 0.2 mm’nin altındaki çatlaklar mikroçatlak olarak adlandırılır. Bu çatlakların bulunduğu kesitin kum veya su püskürtülerek temizlenmesi ve üzerine fırça ile bir epoksi malzeme sürülmesi yeterlidir.